To do lijst onder controle

To do lijstjes, sommigen zweren er bij, anderen gruwen ervan. Liefst van al hebben we er geen natuurlijk. Maar geef toe, zo’n taakje afvinken geeft toch een gevoel van voldoening, niet?

Vaak start ik mijn dag ermee, even nadenken over de prioriteiten van de dag en dan meteen dat eerste taakje doen en afvinken in alle rust en stilte. Nog voor de apotheek open is, geeft me dit meteen een gevoel van controle over het verloop van de rest van de dag.

Maar wat als je to do lijst transformeert naar meerdere lijsten, dringend en minder dringend, werk en privé, en dan nog een boodschappenlijst. Hoe hou je dan controle over je to do’s?

Ik geef je graag een aantal tips om efficiënter om te gaan met je to do’s:

Maak het concreet

bijvoorbeeld “garage” wordt dan “garage bellen op “telefoonnummer” voor onderhoud”

Duurt het minder dan twee minuten? Werk het dan meteen af.

Het gaat vaak sneller om een inkomende factuur meteen te betalen dan dit op je to do lijstje te zetten voor later

Als middel om dichter bij je doelen te geraken

Je uiteindelijke doel opsplitsen in kleinere taken die je op je lijst kan zetten, brengt je sneller in de juiste richting.

Zorg dat hij compleet is

Een onvolledige to do lijst maakt dat je weer mentale ruimte nodig hebt om aan je to do’s te denken.

Maak prioriteiten

Een lijstje met artikels die je nog wil lezen, bijvoorbeeld, is handig als je ergens moet wachten. Kan het vooruitgeschoven worden in de tijd, dan hoort het in je agenda of onderaan je lijst.

→ De perfecte to do lijst bevat concrete punten met alle informatie die je nodig hebt, is compleet en gesorteerd op prioriteiten.

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe artikels over lean werken in de apotheek? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief in het vak hiernaast! 

Deel dit artikel:

Scroll naar boven