Over Ilse & Apotheek Optimalisatie

Kwaliteitshandboek, farmaceutische zorg, medicatieschema’s en – reviews, vaccinatie,… je wil wel maar je komt er niet toe? Je bent niet alleen!

Mijn naam is Ilse Smets en ik heb me gespecialiseerd in het optimaliseren van de werking van de apotheek. Efficiënt werken, orde en structuur creëren is mijn tweede natuur.

Door mijn werkervaring als vervanger en titularis in meerdere apotheken, kreeg ik inzicht in de verschillende werkmethoden in de apotheek. Toen ik zelf een apotheek overnam, besloot ik mijn organisatietalent in te zetten in de backoffice. Al snel kon hetzelfde werk met minder FTE gedaan worden.

In 2022 behaalde ik een black belt in lean six sigma. Dit is een combinatie van twee verbetermethoden om processen op een duurzame en kwalitatieve manier te verbeteren. Ik leerde de theorie kennen achter de optimalisaties die ik al zo lang doorvoerde.

Dit toepassen in mijn apotheek zorgde ervoor dat meer dan 90% van de patiënten meteen geholpen kan worden, zonder terug te keren om een niet-voorradig geneesmiddel op te halen.  Het verwerken van een levering verloopt dan ook veel vlotter en sneller. Indien nodig kunnen we zelfs leverrondes schrappen!  De vrijgekomen tijd wordt geïnvesteerd in “huisapotheker”. Dat vertaalt zich in meer tevreden patiënten en een rustige, maar ook wendbare werkomgeving die zich snel kan aanpassen bij nieuwe uitdagingen.

Uit liefde voor ons beroep, wil ik mijn talent en kennis inzetten om jouw werking om te toveren tot een efficiënte, wendbare omgeving waar je patiënt écht centraal staat.  Dankzij lean apotheekprocessen kan je groeien zonder meteen nieuwe medewerkers aan te werven en komt er tijd vrij voor andere projecten.

Tot snel? 

Ilse

ilse-smets-achievester-portretfoto

Wil jij een apotheek waar jouw patiënt écht centraal staat?

Met het belangrijkste optimalisatieproject zorgde ik ervoor dat meer dan 90% van de patiënten in mijn apotheek meteen geholpen kon worden. Zonder terug te keren om een niet-voorradig medicijn op te halen. De verwerking en levering verliepen soepeler en sneller. Als er problemen waren met de levering bij de apotheek, konden we enkele dagen verder zonder nieuwe voorraad.

De gewonnen tijd wordt besteed aan de dienst ‘huisapotheker’. Zo bespaart dit optimalisatieproject de apotheek meer dan 10.000 euro per jaar. Dit resulteert in meer tevreden patiënten. En een flexibele werkomgeving die snel kan reageren op nieuwe uitdagingen. Dat was nooit mogelijk geweest in een ‘chaotische’ apotheek.

Als apotheker heb je het vaak druk. Je probeert aan alle kwaliteitseisen te voldoen én je wil je patiënten zo goed mogelijk helpen. Soms wordt dat te veel. 

Graag wil ik mijn organisatorische vaardigheden en de Lean Six Sigma kennis inzetten om jouw zaak om te vormen tot een efficiënte, wendbare apotheek waar de patiënt centraal staat. Je krijgt meer gedaan in dezelfde tijd. Hierdoor komt ruimte vrij voor andere projecten. Daarnaast heb je hier niet meteen extra werkkracht (of andere investeringen) voor nodig.  

Inspirerende boeken die je aan het denken zetten

Boeken informeren en inspireren. Daarom deel ik graag enkele van mijn favoriete boeken met jou.

“Getting things done” - David Allen

Getting things done, een veelbelovende titel die mensen moet aanzetten om eindelijk controle te krijgen. Toegegeven, niets achtervolgt je zo als een lijstje in je hoofd met dingen die je nog zou moeten doen. En laat het nu net zo zijn dat onze hersenen daar helemaal niet goed in zijn. 

GTD is een fijn boek voor wie tot in het kleinste detail wil weten hoe je de chaos in je hoofd moet omzetten naar concrete stappen. In grote lijnen zie ik er vooral lean projecten in, maar dan voor je gedachten en wat je tracht te onthouden en nog moet doen. 

Het boek is een mooie start voor wie nood heeft aan een structuur en een organisatiemethode zonder er zelf eentje te moeten uitwerken.  

achievester-website-boek-iedereen-kan-leiden-frans-van-de-ven

“Iedereen kan leiden” - Frans van de Ven

Wil je meer weten over de praktische kant van persoonlijk leiderschap? Dan moet je dit boek lezen. Het gaat niet alleen over het aansturen van een hiërarchische situatie, maar ook over het goede voorbeeld geven en hoe je anderen positief kunt beïnvloeden.

Dit werkboek leert je de basis van goed leiderschap. Vertrekkende vanuit je sterke punten, aan de hand van twee basisprincipes: positieve connectie en authentiek maatwerk. De oefeningen geven je inzicht in je valkuilen en verbeterpunten. De realistische voorbeelden maken het boek vlot leesbaar.

Als je op zoek bent naar een praktisch boek met alle aspecten over persoonlijk leiderschap, is dit zeker iets voor jou!

“Surrounded by idiots” - Thomas Erikson

Omringd door idioten? Of makkelijker gezegd: het gevoel dat je omgeving jou niet begrijpt? Of jij hen niet begrijpt? Dan is dit boek iets voor jou.

Het beschrijft de vier belangrijkste gedragstypes, gebaseerd op de DISC-theorie. Je krijgt inzicht in je communicatiestijl, valkuilen, prestaties onder druk en hoe je met feedback omgaat.

Wil jij je (werk)relaties verbeteren? Dan ben ik ervan overtuigd dat je dit boek moet lezen. Het is grappig, herkenbaar en vooral erg leerrijk.
achievester-website-boek-dare-to-lead-bene-brown

“Dare to lead” - Bene Brown

Wil jij je leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen? Dan is dit het ideale boek voor jou. Hier wordt een goede leider omschreven als iemand die durft potentieel te zien in mensen en processen én de moed heeft om deze te helpen ontwikkelen.

In dit boek zijn de vier belangrijkste kwaliteiten van een goede leider:
  • Durven toegeven dat je niet altijd alles weet en bereid zijn om vragen te stellen en te groeien
  • Moedig zijn wanneer het moeilijker gaat
  • Trouw blijven aan je waarden
  • Veerkrachtig zijn
De gedetailleerde voorbeelden inspireren je om meteen met deze kwaliteiten aan de slag te gaan!
Scroll naar boven