Te druk

Te druk

Je hebt het druk, heel de dag bezig, voorschriften opvolgen, bellen voor ontbrekende producten, vragen beantwoorden,… En toch zijn er ook handelingen die je nagenoeg elke dag doet, zonder al te veel bij na te denken, die eigenlijk niet meer hoeven. Je zou zelfs tijd kunnen besparen door ze te schrappen!

Verspilde tijd en energie

Maar hoe dan? Welke overbodige taken voer je uit omdat ze nagenoeg een automatisme zijn geworden? Lean spreekt over acht verspillende soorten verspillingen, waarvan transport, beweging en voorraad enkele voorbeelden zijn.

Transport gaat over het verplaatsen van materiaal zoals

  • aanvullen van geneesmiddelen
  • printpapier naar de printer, kassarollen, labels naar de labelprinter
  • bijvullen van verpakkingsmateriaal, zakjes,…
  • herschikken van voorraad
  • stempels, balpennen en labels die niet op hun plaats liggen

Maar ook over onnodig sorteren van documenten of verplaatsen van informatie.

Om het materiaal, documenten en/of informatie te verplaatsen, lopen vaak medewerkers heen en weer. Deze extra afgelegde meters zijn niet alleen inefficiënt, ze zijn ook vermoeiend. Beweging is daarom ook een vorm van verspilling.

Tenslotte gaat een te grote voorraad of een te kleine voorraad hand in hand met beweging en transport. Een te kleine voorraad maakt dat de leveringen complex en groot zijn, maar maakt je ook afhankelijk van frequente leveringen door je groothandel. Een te grote voorraad daarentegen zorgt voor verspillingen zoals aanvullen, verplaatsen en heen en weer lopen. Maar loopt ook het risico op onverkoopbaar worden.

Werken op transport en beweging kan al mooi resultaten opleveringen qua tijdsbesparing. Zo leverde het verplaatsen van een rek voor af te halen producten een besparing van 30 minuten per week op voor een apotheker. Reken maar eens uit wat je wint op een jaar als je op deze tijd twee medicatieschema’s kan opstellen.

Welke handelingen doe jij dagelijks in de apotheek, zonder dat het een meerwaarde oplevert voor je patiënten of je apotheek? Ik nodig je graag uit om even afstand te nemen van je dagdagelijkse werking en eens rond te kijken naar deze vormen van verspilling. Kom je er zelf niet uit? Dan doen we dat samen!

Deel dit artikel:

Scroll naar boven