Low hanging fruit first

Je ervaart het vast ook zo dat er steeds meer taken op je afkomen in je apotheek. Waar je vroeger nog je dag kon vullen met het correct uitvoeren van voorschriften en magistrale bereidingen, komt er nu veel meer op je af. Sinds enkele jaren word je geconfronteerd met een lange lijst aan ontbrekende geneesmiddelen, GGG-gesprekken, huisapotheker, vaccinatie, medicatienazicht, het kwaliteitshandboek en de externe audit.

Alle ballen in de lucht houden

Er zijn vijf principes binnen lean die je helpen om efficiënter te werken, ik lijst ze hieronder op:

  1. Creëer meerwaarde voor je patiënt
  2. Breng de stroom van de waarde in kaart
  3. Zorg voor flow
  4. Ga van push naar pull
  5. Blijf optimaliseren

Deze vijf principes onder de knie krijgen en dagelijks toepassen op je werkwijze, zorgt ervoor dat je sneller werkt, met minder verspillingen en je tevreden patiënten hebt. Je backoffice wordt wendbaar en je kan snel schakelen wanneer je iets nieuws moet doen (hallo, verdeling van jodiumtabletten!)

Momenteel is dit nog abstract, maar ik breng dit samen met jou in de praktijk tijdens een traject in beperkte groep over het stroomlijnen van huisapotheker.

Voor vandaag wil ik graag focussen op het laatste principe, continu optimaliseren. De kracht van lean schuilt immers net in het aanpakken en oplossen van kleine problemen. Vele kleintjes maken een groot!

Morgen beginnen, overmorgen resultaat

De lean six sigma optimalisatiemethodiek wordt vaak voorgesteld aan de hand van een appelboom. Appels op de grond en waar je vlot aan kan, het zogenoemde “low hanging fruit” of de quick wins, pak je het eerst aan. Denk maar aan de wanorde op je bureau of het gebrek aan balpennen aan de balie. Een belangrijke lean tool is namelijk het scheppen van orde en installeren van systemen waardoor je niet meer moet zoeken naar items die je vaak nodig hebt.

Wat kan jij vandaag doen om meer orde te scheppen in je backoffice? Waar loop je momenteel tegenaan? Welke items liggen nooit op hun plaats?

Maak eens een lijstje van dingen die je storen en wees alert wanneer iemand uit je team een ergernis deelt. Begin hiermee en werk stap voor stap naar een efficiëntere en meer flexibele backoffice! Je zal snel de vruchten plukken, dat beloof ik je!

Deel dit artikel:

Scroll naar boven