Voorbereiding medicatieschema’s

Volop voor huisapotheker en medicatieschema’s

Wil jij dit jaar eindelijk de focus leggen op huisapotheker en het opmaken van medicatieschema’s voor je patiënten? Ik ook! Deze dienst is belangrijk voor de toekomst van je apotheek en geeft een enorme meerwaarde voor je patiënten. Een medicatieschema zorgt voor een betere therapietrouw en communicatie met andere zorgverleners. Bovendien zet het je kennis als medicatiespecialist (opnieuw) in de verf. De stap naar een Medisch Farmaceutisch Overleg (MFO) en/of medicatienazicht wordt automatisch kleiner.

“Ik heb er geen tijd voor”

Allemaal goed en wel denk je, maar in mijn apotheek is daar echt geen tijd voor. Echt waar? Ook niet voor eentje per week? Of twee? Elke week twee nieuwe patiënten registreren levert je al gauw meer dan 3500 euro per jaar op. Bovendien gaat het beter en sneller met elke registratie.

Een goede voorbereiding is de helft van het werk

Tijd en ruimte vrijmaken, om met je patiënt in gesprek te gaan, is essentieel. Wanneer is het minder druk in je apotheek? Kan je dan enkele uren per week vrijhouden om de patiënten die op dat moment naar je apotheek komen (en in aanmerking komen) te registreren?

Dat wil zeggen dat je op dit rustige(re) moment ook niet begint aan een andere taak die aandacht vraagt. Nee, je concentreert je nu op je potentiële nieuwe registratie. Informeer ook je medewerker(s) dat je op dat moment aan medicatieschema’s wil werken, zodat ze jou kunnen ondersteunen door de telefoon te beantwoorden en snel andere patiënten te helpen.

Ter voorbereiding zorg je voor een ordelijke backoffice, voldoende voorraad van brochures en eventuele mapjes, voldoende papier en inkt in de printer, een balpen en stempel vlakbij de balie, ingeoefende gesprekstechnieken en (zo nodig) een challenge met beloning voor je team.

Zin om er samen voor te gaan? Ik neem je mee op sleeptouw zodat je de kracht van lean en continu optimaliseren kan toepassen op je eigen werkwijze!

Deel dit artikel:

Scroll naar boven