Eerste stap in time management

Het allereerste dat gedaan moet worden, voor je aan de slag kan om te groeien met je apotheek, is ruimte vrij maken. En dan bedoel ik heus niet om een renovatietraject te starten. Meer dan ooit werken we digitaal, maar toch hebben we nog veel papier dat bijgehouden wordt. Oude boeken, naslagwerken, interessante artikels, registers,… Het ligt in elke apotheek. Maar ook materiaal dat we niet meer gebruiken, grondstoffen, bureaumateriaal.

Om je backoffice efficiënter in te richten, zal je moeten opruimen. De eerste stap daarbij is het aanduiden en wegnemen van spullen die je al lang niet meer gebruikt. Markeer alles wat weg mag en werk kast per kast en schuif per schuif om zo ruimte vrij te krijgen.

De volgende stap is het herschikken van je spullen. Zorg voor voldoende voorraad van producten die snel roteren, zoals zalftubes of kassarollen. En bewaar die voorraad zo dicht mogelijk bij de plek waar je dat nodig hebt. Hoe frequenter je iets nodig hebt, hoe dichterbij het moet liggen. Idealiter heb je bij elke balie een schuif met je balpen, nietjesmachine, kassa- en etiketrollen, ruimte voor voorschriften, labels,… Zo heb je alles bij de hand zonder dat het er rommelig uitziet en alles op je balie staat.

Pas hetzelfde principe toe op je bureau en bereidingsruimte. Zo’n nette werkplek oogt niet alleen rustig, het is ook eenvoudiger en sneller te reinigen.

Dit is wat we in lean een 5S project noemen, niet alleen opruimen en herschikken, maar ook ervoor zorgen dat deze nieuwe werkwijze standaard wordt. Dat iedereen de spullen teruglegt na gebruik, dat het werkblad leeg en netjes blijft. Als je daarin slaagt, ben je helemaal klaar voor de volgende stap om efficiënter te gaan werken! Goesting gekregen? Deze kennis en nog veel meer zal ik binnenkort met je delen in mijn nieuwe digitale leerplatform. Op de hoogte blijven? Registreer je dan hier!

Deel dit artikel:

Scroll naar boven